Υδρα.....λίγα λόγια













      ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΑ




Η Ύδρα είναι νησί του Αργοσαρωνικού. Με το αυτό όνομα φέρεται η πρωτεύουσα και λιμένας της νήσου που αποτελεί ομώνυμο Δήμο, που αριθμούσε 1.966 κατοίκους στην απογραφή του 2011, οι οποίοι, λόγω του άγονου εδάφους, ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό. Είναι εξαιρετικά γραφικό, αρχοντικό και κοσμοπολίτικο νησί.
Ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για ξένους τουρίστες αλλα και Αθηναίους, δεδομένης της σχετικά μικρής της απόστασης από την πρωτεύουσα. Οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Έχει σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια, η ναυτική σχολή, συνθέτουν την εικόνα του νησιού, η οποία μάς μαρτυρεί την σημαντική ιστορική σημασία της. Κατά τον αγώνα της επανάστασης του 1821 η Ύδρα μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά έπαιξαν σημαντικό ρόλο, λόγω της μεγάλης ναυτικής δύναμης που διέθεταν. Στην Επανάσταση του 1821 η Ύδρα διέθετε 186 πλοία.
Μεγάλοι Πλοιοκτήτες, Ναυμάχοι του 1821, και πολιτικοί κατάγονται από το νησί, ανάμεσά τους οι Ανδρέας Μιαούλης, Κουντουριώτης, Κριεζής,Τσαμαδός,Σαχίνης,Τομπάζης κ.α. Αυτή η ναυτική παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα με έναν μικρό αλιευτικό στόλο και την Ακαδημία Εμποροπλοιάρχων, που άρχισε να λειτουργεί αμέσως μετά την επανάσταση του 1821 και είναι η αρχαιότερη σχολή εμποροπλοιάρχων της ανατολικής Μεσογείου· στις μέρες μας στεγάζεται στο αρχοντικό του Λάζαρου Τσαμαδού και της Μαρίας Δ. Σαχίνη και βοηθητικά κτίρια δωρεάς Αθ. Κουλούρα.
Η πόλη της Ύδρας, που είναι και η μοναδική πόλη του νησιού, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Είναι απλωμένη σε δύο βραχώδεις λόφους και σφύζει από παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, έντονες μπλε πόρτες και παράθυρα. Η Ύδρα εδώ και δεκαετίες, είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Στο νησί υπάρχουν 300 εκκλησίες και πέντε μοναστήρια.
Η σημαντικότερη γιορτή σήμερα στην Ύδρα είναι τα Μιαούλεια, τα οποία είναι εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη δράση του Ναύαρχου Μιαούλη και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, προς το τέλος του Ιουνίου.

Πληθυσμός

Έτος Πληθυσμός Αλλαγή Πληθυσμός του νησιού
1981 2.732 - -
1991 2.279 -453 / -16.58% 2.387
2001 2.526 +247 / +10.83% 2.719
2011 1.900 -626 / -24,78% 1.966


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ




Η πρόσβαση στο νησί της Ύδρας είναι εύκολη και σύντομη.
  • Μπορεί να φτάσει κανείς αρχικά από το λιμάνι του Πειραιά με ιπτάμενο δελφίνι και μάλιστα κάνοντας μόλις μιάμιση ώρα.
  • Μπορείτε επίσης,να έρθετε στην Ύδρα οδικώς σε 2 ώρες και 30 λεπτά ακολουθώντας την Αττική οδό και εν συνεχεία την Ε.Ο Αθηνών –Κορίνθου. Μετά τον Ισθμό κάνετε αριστερά προς Επίδαυρο (΄Εξοδος Β’ Κορίνθου-Επίδαυρος). Οδηγείτε περίπου 30 λεπτά και φτάνετε στη διαστάυρωση για Επίδαυρο. Λίγο πρίν θα δείτε πινακίδες προς Πόρο ή Σπέτσες. Εκεί θα στρίψετε λοξός δεξία στον παράλληλο δρόμο και αμέσως κάτω από τη γέφυρα αριστερα. Στην συνέχεια θα συναντήσετε μια διασταύρωση (αριστερά προς Πόρο, Γαλατά και δεξιά προς Ερμιόνη, Κρανίδι) εκεί όποιον δρόμο και να διαλέξετε σας βγάζει στο Μετόχι χωρίς να υπάρχει σοβαρή διαφορά χρόνου. Έτσι κάνοντας αριστερά σε 25 λεπτά βρισκόσαστε στον Γαλατά και από εκεί ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο σε 30 λεπτά στο Μετόχι. Αν κάνετε δεξιά σε 40 λεπτά βρισκόσαστε στην διασταύρωση Ερμιόνης – Κρανιδίου – Πόρτο Χελίου, εκεί κάνετε αριστερά προς Ερμιόνη και στην επόμενη διασταύρωση πάλι αριστερά προς Θερμησία, συνεχίζετε στον παραλιακό δρόμο και σε 15 λεπτά φτάνετε στο Μετόχι. Το Μετόχι είναι το κοντινότερο σημείο της Πελοποννήσου με την Ύδρα όπου εκεί μπορείτε να αφήσετε αν θέλετε το αυτοκίνητο σας σε σύγχρονο οργανωμένο πάρκινγ και να περάσετε στην Ύδρα. Στο Μετόχι υπάρχει επίσης Mini Market και Ταβέρνα για την εξυπηρέτησή σας κατά την αναμονή μέχρι την αναχώρησή σας για την Ύδρα.
  • Τέλος στην Ύδρα μπορείτε να φτάσετε και με το δικό σας σκάφος. Βασικό αγκυροβόλιο είναι το κύριο λιμάνι της Υδρας. Επίσης μπορείτε να αγυροβολήσετε και στον διπλανό απάνεμο κόλπο, το Μανδράκι.

ΑΞΙΟΘΕΤΑ ΣΤΗ ΥΔΡΑ 






ο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (IAMY) ιδρύθηκε το 1918. Το κτίριο που στεγάστηκε  δωρίθηκε στο κράτος από το Γκίκα Ν. Κουλούρα.
Ο τότε δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Λιγνός, ανακάλυψε στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου υλικό του αρχείου, το οποίο στη συνέχεια ταξινόμησε.

Το 1972 το κτίριο κατεδαφίστηκε και χτίστηκε το σημερινό επιβλητικό κτίσμα.

Το 1996 έγιναν τα εγκαίνια και από τότε λειτουργεί καθημερινά. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την ιστορία του νησιού!





Στη δυτική πλευρά του λιμανιού δεσπόζει το αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη στην πλαγιά ενός λόφου με πεύκα.

Αποτελείται από το κυρίως κτίσμα, βοηθητικά κτίσματα, κήπο και πολλές αυλές.
Το κτίριο χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο υπάρχουν πέντε χώροι αποθηκευτικοί. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται δυο χώροι υποδοχής, μια τραπεζαρία, το υπνοδωμάτιο και γραφείο του ναυάρχου και τρία ακόμη υπνοδωμάτια. Έπειτα μια επιβλητική σκάλα, φτιαγμένη από μάρμαρο, οδηγεί στο τρίτο επίπεδο που περιλαμβάνει χώρους υποδοχής και υπνοδωμάτια. Οι οροφές του κτιρίου είναι ξύλινες και τα δάπεδα καλύπτονται με ασπρόμαυρες μαρμάρινες πλάκες.

Πρώτος ιδιοκτήτης  ήταν ο Γεώργιος Κουντουριώτης, που ανήκε σε μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες του νησιού. Ο Παύλος, ο εγγονός του που το κληρονόμησε, στις αρχές του 20ου αιώνα ξεκίνησε επισκευές του κτιρίου, μένοντας πιστός όμως στα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Το 1991 αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για να μετατραπεί σε μουσείο της οικογένειας Κουντουριώτη και της μεταβυζαντινής τέχνης και ιστορίας της Ύδρας.


ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΓΑΛΑΝΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ


Οι δεκάδες καταγάλανες παραλίες, προσφέρουν ...

...Οι δαντελωτές παραλίες, μαζί με το "γκρι" των βράχων
και το "μπλε" της θάλασσας, δίνουν στην Ύδρα μια "άγρια" ομορφιά
και την καθιστούν ιδεώδη τόπο για έμπνευση και δημιουργία.
Η Ύδρα έχει αρκετές παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαίδουράκια ή με θαλάσσια μέσα.
Κοινο χαρακτηριστικό σε όλες τις παραλίες είναι τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά.
Στο μυχό του λιμενοβραχίονα, στα βράχια έξω από το λιμάνι, βρίσκεται η Σπηλιά.
Είναι μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, που προσφέρεται για μακροβούτια στα πολύ βαθιά και καθαρά νερά.

Δίπλα η Υδρονέτα, που βρίσκεται στο ομορφότερο μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια και αυτή πάνω στα βράχια.
Μετά την Υδρονέτα, είναι το Αυλάκι. Μια πανέμορφη παραλία, γεμάτη βότσαλα που το βράδυ φωταγωγείται και προσφέρει ένα θαυμάσιο θέαμα, κάτω από την μουσική υπόκρουση της Disco Cavos.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, φτάνουμε στο
Καμίνι, ένα μικρό, φυσικό, γραφικό λιμανάκι γεμάτο από ψαρόβαρκες.
Δίπλα υπάρχει το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη μικρή παραλία με βότσαλα, που προσφέρεται για μικρά παιδιά και θαλάσσια σπορ.
Στα Καμίνια υπάρχουν παραδοσιακά, γραφικά ταβερνάκια.
Παίρνοντας το χωμάτινο παραλιακό μονοπάτι, φτάνουμε στον παραθαλάσσιο οικισμό, Βλυχό.
Ο Βλυχός είναι ένας πανέμορφος, παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε μια από τις πιο γραφικές περιοχές της Ύδρας με μαγευτική θέα και υπέροχα ηλιοβασιλέματα, που προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό.
Κατάλευκα εξοχικά σπίτια με μεγάλες ολάνθιστες αυλές απλώνονται μέχρι τους πρόποδες του λόφου πάνω από την παραλία.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα γραφικά παραθαλάσσια εκκλησάκια, του Αγίου Χαραλάμπους στο πλάτωμα της κορυφής ενός βράχου που αναδύεται από τη θάλασσα, των Αγίων Κάρπου και Παπύλου (1815) και της Αγίας Παρασκευής που δεσπόζει πάνω στον ψηλό θαλασσοδαρμένο βράχο δίπλα στην παραλία, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα καταπληκτικής ομορφιάς.
Η οργανωμένη γραφική παραλία του Βλυχού με γκρίζα μικρά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, κατάλληλη και για μικρά παιδιά, είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλεστερες παραλίες του νησιού.
Στο Βλυχό υπάρχουν δύο γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, η "Μαρίνα" και το "Ενάλιον"με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά φαγητά, καθως και
αναψυκτήρια για καφε και ποτό.
Λίγο έξω από τον παραδοσιακό οικισμό του Βλυχού βρίσκονται οι Πλάκες του Βλυχού, στις οποίες υπάρχει μια πολύ όμορφη οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες και το Ξενοδοχείο "Four Seasons" με τη γραφική του ταβέρνα, πάνω στο κύμα.
Μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας και αφού συναντήσουμε μία γέφυρα του 17ου αιώνα, μοναδικής ομορφιάς, φτάνουμε στην παραθαλάσσια περιοχή του Παλαμιδά, μία όμορφη και αμμώδη παραλία.
Εκεί βρίσκεται το Αρχοντικό του Βούλγαρη και το σπίτι στο οποίο κατοικούσε σύμφωνα με την παράδοση ο Καπουδάν Πασάς.
Κοντά στην παραλία του Παλαμίδα υπάρχει καρνάγιο για την επισκευή και συντήρηση σκαφών.
Μετά τον Παλαμίδα, είναι ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος, βραχώδης όρμος, με μεγάλη και όμορφη παραλία.
Στη συνέχεια το Καουμίθι, μια παραλία με χοντρή άμμο.
Το Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού, με ψηλά βράχια. Οργανωμένη παραλία, προσφέρεται για μακροβούτια και ψαροντούφεκο, δίπλα στο κατάφυτο πευκοδάσος.
Επόμενη παραλία, κοντα στο ακρωτήριο Μπίστι, στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους.
Στους βράχους πάνω από την παραλία δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου.
Περνώντας από την νοτιοδυτική άκρη του νησιού φτάνουμε στον όρμο του Αγίου Νικολάου.
Οργανωμένη παραλία με βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά, στο μυχό του κόλπου, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα και κατάλληλη για υποβρύχιο ψάρεμα.
Στα ανατολικά συναντάμε τη Νίσιζα, μία παραλία με βότσαλα, σε όρμο, που περιβάλλεται από πεύκα, εκεί που ήταν κάποτε το επίνειο του αρχαίου οικισμού της Επισκοπής.
Στη συνέχεια είναι το Κλιμάκι, μία μεγάλη παραλία με πολλές εξοχικές κατοικίες.
Μετά τη Σπηλιά της Φώκιας και το ακρωτήρι Ρήγας, βρισκόμαστε στην πιο όμορφη παραλία της νότιας ακτής του νησιού, τη Λιμνιώνιζα, παραλία με βότσαλα που προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα.
Ολοκληρώνοντας τον περίπλου του νησιού, περνάμε από τις απόκρημνες νοτιοανατολικές αλλά και βορειοανατολικές ακτές, όπου βρίσκεται το ακρωτήρι της Ζούβρας
Στη συνέχεια φθάνουμε στον τελευταίο όρμο, πριν από το λιμάνι της Ύδρας, στο Μανδράκι, το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού.
Η εισοδός του φυλαγόταν παλιά από δύο μικρά κάστρα που ήταν γεμάτα με κανόνια.
Το Μανδράκι βρίσκεται στο μυχό ενός κλειστού όρμου, έχει οργανωμένη παραλία, με θαλάσσια σπορ, στην οποία μπορείτε να κάνετε θαλάσσιο σκι, wind surfing, κτλ. στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείακού συγκροτήματος Mira-Mare, που διαθέτει ταβέρνα πάνω στη θάλασσα και beach bar.
Βρίσκεται λίγα λεπτά από την Ύδρα, και μπορείτε να φθάσετε σε αυτή περπατώντας ή με θαλάσσια μέσα.

Σπηλιά - Υδρονέτα Μανδράκι
Καμίνια Μπίστι
Βλυχός Άγιος Νικόλαος
Πλάκες Βλυχού


ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ



ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ   ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου